træ brænde et godt valg til din pejs eller brænde ovn hvis du vil spare penge på opvarmning af hjemmet. Vælg altid den rigtige kvalitet når du skal varme dit hjem op.Ordet brænde dækker over mange ting, snakker vi træpiller, briketter, bøgebrænde eller blot brændsel i al almindelighed når vi nævner ordet brænde? Lad os med det samme slå fast at i denne her artikel er almindeligt træ der er kløvet i stykker på 20-30cm, og derfor meget velegnet til at smide i sin pejs eller brændeovn. Det kan så være tale om fyrretræ, bøgetræ, egetræ osv. ovntørret brænde eller andet. Med briketter er man derimod altid sikker på at de passer i størrelsen, du kan finde mere info her på vores side om briketter.

Men hvilke fordel og ulemper er der ved de forskellige træsorter? Det ser vi lidt nærmere på her.

Løvtræ

Løvtræ dækker over flere forskellige brændesorter og er en af de mest benyttede træsorter til brænde. De typer af løvbrænde som mest bliver brugt er ask, eg, avnbøg, bøg, rødel og birk. Løvtræ er ofte en billig type af træ da vi her i norden har store mængder af løvtræ i vores skove her i Danmark. Løvtræ hører til de lette træsorter og derfor finder man også ofte nogle ret laver priser på netop løvbrænde. F.eks. til pejsebrænde eller brændeovn er løvtræ et rigtigt godt valg til prisen.

Bøgetræ

Bøgetræ er en af Europas tætteste løvtræssorter og er derfor en meget effektive form for brænde.
Træbrænde som er fremstillet af bøg er meget velegnet til brug i f.eks. pejs, brændeovn eller brændefyr. Bøg er hvad man kalder en tung træsort, så det betyder at træbrænde af bøg brænder i meget lang tid og har en høj brændværdi. Hvis du sammenligner en palle med Bøg og en palle med Ask eller Løv, så er prisen ofte lidt dyre for bøg, men pallerne er faktisk lige store. Forskellen er dog at bøgebrænde vejer betydeligt mere og du får derfor meget mere varme for pengene.
hvorfor billig brænde på tilbud er godt til at fyre op med i de danske hjem og hvorfor vi vælger træ som primære varmekilde i mange hjem

Asketræ

Ask er træ af meget høj kvalitet. Asken er som bøg en af de tunge træsorter som giver en meget lang brændetid.
Det er en af Europas løvtræssorter og brænder rigtigt godt. Den kan dog være lidt svær at kløve men når det så er gjort har man en bunke brænde af rigtig god kvalitet.
Prisen på Ask er som regel lidt over prisen på Løv eller Fyr, men billigere end Eg og Bøg.

Eg

Eg hører til blandt de tunge træsorter, og burde derfor være en god type af træ til opvarmning. Men da saften i egetræet er ret syrlig, så dannes der en del syre dampe under afbrænding, dampe som kan være skadelige for din brændeovn eller skorsten hvis de indeholder metal. Af den grund er der også mange af de mere professionelle forhandlere, som ikke tilbyder Eg i deres sortiment.

Hvorfor skal brændet være tørt?

Det er meget vigtigt at helt tørt inden du bruger det i din pejs eller fyr, da tørt brænde jo brænder betydeligt bedre end fugtigt brænde og forurener derudover meget mindre.

Når man fyre med fugtigt brænde afgiver det en større mængde vanddamp når det brænder. Dette betyder at forbrændingen sker ved en lavere temperatur. Derved for man ikke ødelagt så mange af de skadelige partikler som ved en høj varme og man sender mere forurening ud gennem skorstenen. Derudover opstår der også mere sod i sin skorsten ved forbrænding under lav temperatur hvilket i værste fald kan betyde at der dannes løbesod som er en mørk og klæberig tjære masse der sætter sig på indersiden af din skorsten. Dette skyldes at de tjæregasser som normalt dannes ved en forbrænding bliver bundet til de vanddampe fra det fugtige træ og sætter sig som en belægning på skorstenen. Denne belægning øger risikoen for skorstensbrand, giver lugtgener og misfarvning af de vægge omkring din pejse. Så sørg altid for at der er under 20% vand i dit brænde for at minimere risikoen for udvikling af vanddampe. En anden ulempe er at der ved forkert afbrænding udledes dioxiner, som er temmelig giftige partikler, som vi jo meget nødigt vil have ud i luften.

Hvilke typer af brænde er bedst?

Det kan nogle gange være svært at generalisere på denne måde. Nogle typer af brænde som f.eks. Bøg har en lang brændetid og afgiver meget varme over den tid, mens andre som gran ikke har samme brændeværdi, men til gengæld en noget billigere pris. Så for at vælge det mest effektive, så gælder det groft sagt om at holde brændeværdien op imod prisen. Er det for besværligt, så kan man ofte nøjes med at holde øje med hvor de golde tilbud på brænde er. Falder man over et rigtigt godt tilbud, f.eks. en besparelse på 25-30% i forhold til normal prisen, så er det næsten lige meget hvilken trætype det er tale om. Man vil højst sandsynlig få en stor mængde varme for pengene.